Megélhetési kalkulátor

Hogyan befolyásolja az infláció a háztartási (megélhetési) költségeket?
Használja inflációs kalkulátorunkat, hogy megtudja, a megélhetési költségek növekedése hogyan érintette Önt és családját az elmúlt évben?

Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a jelen kalkulátor pedig azt, hogy ennek nyomán hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe és ennek nyomán mennyivel költ többet ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden hónapban közzéteszi a legfrissebb év/év alapú inflációs rátát, amely a rendszeresen vásárolt termékek (az úgynevezett áru- és szolgáltatáskosár) árának változását méri az előző év azonos időszakához képest.

Egyes áruk nagyobb mértékben járulnak hozzá az általános inflációs rátához, mint mások, mivel egyes termékek árai nagyobb mértékben emelkednek, míg másoké stabilabbak maradnak. Az inflációt a magasabb árindexű kategória árai hajtják felfelé, különösen akkor, ha a fogyasztásban betöltött súlyuk is meghaladja az átlagosat (ez jellemző például az élelmiszer fogyasztásra).

Tehát az, hogy az általános inflációs ráta hogyan hat az Ön háztartására, attól függ, hogy Ön mely termékekre szokta költeni a pénzét. Ez a kalkulátor megbecsüli az Ön háztartására vonatkozó személyes inflációs rátát.

A kalkulátor használata
A kalkulátor az Ön háztartásának kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Megkérdezi Öntől, hogy háztartása mennyit költ egy sor kategóriára, többek között (de nem csak) a következőkre:
élelmiszerek
lakhatás
kommunikáció
közlekedés
szabadidő
egyéb költségek és kiadások

A kalkulátor

Amikor a háztartás kiadásaira gondol, vegye figyelembe minden olyan személy kiadásait, akivel együtt él, beleértve a partnerét, házastársát, a gyermekeit és más, az Önnel egyazon háztartásban élők fogyasztását is. Ha nem ismeri a háztartásában élők kiadási szokásait, akkor a kalkulátor csak a saját (személyes) kiadásai szerinti inflációt és költést adja meg.

A legpontosabb becslés érdekében a lehető legtöbb területre vonatkozóan adja meg a költségeket. Fontos továbbá, hogy a kiadásoknál tüntesse fel a tervezett rendszertelen vásárlásokat, például a háztartási gépeket, vagy például az (új, vagy használt) autó vásárlást. A kalkulátor a tartós fogyasztási cikkek esetén átlagosan 5 éves (60 hónapos), a járművek esetén átlagosan 10 éves (120 hónapos) élettartammal számol.

A kalkulátor a legfrissebb elérhető inflációs indexeket használja, és a múltbeli kiadásokhoz képest méri a jelenlegi költés változását az árváltozások figyelembevételével, de nem tudja megjósolni, hogy az árak milyen hatással lehetnek Önre a jövőben.
Nem tudja továbbá figyelembe venni az Ön költési szokásainak időbeli változásait, és a termékek árainak egy kategórián belüli eltéréseit sem (például azt, hogy Ön saját márkás, vagy prémium kategóriás élelmiszert vásárol).

A kalkulátor a fogyasztói árak változásának legátfogóbb mérőszámát, a fogyasztói árindexet használja, amely tartalmazza a lakás fenntartásával és a saját lakásban éléssel kapcsolatos költségeket (például a javítási és lakásfelújítási költségeket), nem méri viszont a lakás beszerzésének a költségét.

Űrlap becsukása

Amennyiben bejelentkezve menti az adatokat, úgy a program megjegyzi őket!